Tag din 10. klasse på Køge Private Realskole
Skip to main content

Historien om Køge Private Realskoles logo

‘Who’s afraid of red, yellow and blue’

…er titlen på et anerkendt abstrakt maleri fra 1960’erne af den amerikanske kunstner Barnett Newman. Barnett Newmans værk handler bl.a. om, ikke at være bange for at skrælle alt pynten af og vise essensen af kommunikation.

Grundfarverne RØD GUL BLÅ er, som ABC byggeklodser, hvad alt bygges op af. Enhver avanceret nuance har sin grundsubstans i rød gul og blå. Enhver avanceret konstruktion har sin grundsubstans i de tre geometriske grundformer. Køge Private Realskole besluttede i sin tid, at skolens logo skulle bestå af de tre grundformer og grundfarver. Det var ikke et tilfældigt valg. Der er tydelige referencer til den berømte tyske avantgarde- skole fra 1930’erne.

Denne skole eksperimenterede dengang med nye teorier indenfor teater, litteratur og design og var medskaber af modernismen, som vi kender den. Skolen måtte lukke som følge af nazisternes forfølgelse i 1930’erne.

Arkitekter, kunstnere og teaterfolk, som arbejdede og underviste der og rejste væk, blandt andet til USA, og videreførte deres tanker udenfor Europa. Den tyske skole hed Bauhaus og er for de fleste gået i glemslen til fordel for byggemarkedet, vi alle kender i dag, ved samme navn.

Køge Private Realskole er mere end en boglig skole, og har siden stiftelsen i 1997 altid gerne villet være avantgarde (foran) med eksempelvis tidlig sprogindlæring, kinesisk og maternelle. At være avantgarde handler om at være med til at forme fremtiden.

Med den nye Folkeskolereform fra 2013 fulgte Folkeskolen efter med tidlig sprogindlæring og indførte engelsk fra 1. klasse. Bauhaus’ tre grundfarver var farvebestemt efter Johannes Ittens farveteori. Køge Private Realskole tog ejerskab af dette ikoniske udtryk ved at give cirklen den røde farve for, som man sagde; ”Der er jo så mange røde knapper børnene skal trykke på”. I foråret 2017 igangsatte den nye bestyrelse og skoleledelse en proces – ”Tradition & Fornyelse” – der blandt andet afdækkede skolens stærke fundament, DNA samt forbedringspotentialer.

Som et symbol på denne proces blev også skolens logo videreudviklet. Det nye logo symboliserer således, at vi bygger en fremtid baseret på vores nuværende stærke fundament. De samme geometriske figurer og de samme farver er anvendt. Sammensætningen og placering er blot justeret.

Firkanten nederst med trekanten på ovenpå kan anskues som et hus eller et fundament. Den røde cirkel kan anskues som en sol der står op over huset, som symbolet på en ny start.